Sugar rush cake

Iza naziva Sugar rush skriva se mađarica koju svi vole, pa čak i oni koji nisu pretjerani ljubitelji kremastih kolača poput mog tate kojemu sam za rođendan radila tortu prema recetu za ovaj fini čokoladni kolač. Torta je prava čokoladna, ni presuha ni previše kremasta, kore su mekane i sve skupa se idealno nadopunjuje. Za kremu dečkova sestra kaže da se radi o, citiram, kremi za bogove koliko je dobra i to nije daleko od istine jer kad se krema skuha kuhinja toliko divno miriše na čokoladu da poželite zauvijek ostati u kuhinji okruženi ovakvim božanstvenim mirisima. I inače volim čokoladne kreme ali još ni jedna koju sam do sad probala nije fina kao ova.


Sastojci za tijesto:

  • 60 dkg brašna
  • 5 dkg maslaca / margarina
  • 20 dkg šećera
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Sve sastojke stavite u jednu zdjelu i zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na 9 dijelova da bi napravili isto toliko kora za mađaricu. Možete i smanjiti/povećati količine pojedinih sastojaka ako želite ispeći veći ili manji broj kora za tortu.

Mlince razvaljajte na brašnu (u oblik kalupa u kojem ćete peći kore), prebacite ih u kalup za pećenje i vilicom probušite na par mjesta da se mlinac u toku pećenja ne bi skupio. Ja sam koristila kalup veličine 26 cm. Svaki mlinac pecite na nauljenom limu ili na papiru za pečenje i to na 180°C svega par minuta, tek toliko da malo dobije boju i to je to. Na slikama u nastavku možete vidjeti kako mora izgledati tijesto i kako izgledaju gotove kore.



Sastojci za kremu:

  • 35 dkg šećera
  • 6 dkg kakaa
  • 6 žlica brašna
  • 12 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Priprema kreme:

Odvojite dio mlijeka (2-3 dcl) i dodajte šećer, kakao, brašno i vanilin šećer pa sve zajedno izmiksajte.
Preostalo mlijeko stavite na vatru da zavri pa u vrelo mlijeko dodajte pripremljenu smjesu od kakaa.
Kuhajte tako da stalno miješate sve dok se krema ne zgusne.
Krema se ne stavlja na hlađenje nego se odmah jednakomjerno nanosi na mlince.


Čokoladna glazura:

  • čokolada za kuhanje
  • malo ulja

Dok slažete slojeve torte - mlince i kremu, pripremite usput glazuru.
U zdjelu stavite malo ulja i željenu količinu čokolade za kuhanje pa kuhajte na pari dok se čokolada ne otopi.


Slaganje torte i dekoriranje:

  • slatko vrhnje
  • čokolada za kuhanje
  • dekorativni ukrasi: srca, čokoladne suzice
  • šećer za karamel ukras

Tortu slažete u okruglom kalupu za torte i to ovim redom: mlinac na dnu, sloj kreme, mlinac, sloj kreme i tako sve dok ne potrošite sve mlince i kremu s tim da na samom vrhu mora biti mlinac.

Zadnji mlinac prelijete glazurom od čokolade i tortu stavite na par sati u hladnjak da se stvrdne prije dekoriranja. Kad je torta neko vrijeme odstajala u hladnjaku izvadite ju iz okruglog kalupa i prebacite na tacnu ili stalak za tortu.


Dekoriranje započinjete miksanjem slatkog vrhnja. U čvrsto izmiksano slatko vrhnje dodajte malo čokolade otopljene na pari pa tu smjesu premažite na stranice torte.
Okruglim nastavkom za dekoriranje nanesite slatko vrhnje na gornji i donji rub torte u obliku malih kuglica.
Prema želji možete taj donji dio dekorirati i dalje ako želite, ja sam ostavila da bude ovako jednostavno jer je naglasak na gornjem dijelu torte.

U sredinu torte sam postavila dva dekorativna srčeka u rozim bojama i onda pripremila karamel ukras u obliku kupole za sredinu torte. Vidjela sam negdje da se takav ukras može staviti i po cijeloj širini torte ali ja sam se ovaj put odlučila za jedan manji ukras na samoj sredini.


Za izradu karamel ukrasa potreban vam je samo šećer kojega otapate na vatri i kad poprimi boju karamela, brzim pokretima iscrtavate svoj ukras. Da bi on bio u obliku kupole treba vam zdjelica na koju ćete nanositi karamel i obaveznu je prekrijte aluminijskom folijom da bi mogli odvojiti kasnije ukras od zdjelice. O karamelu budem napisala i zaseban članak, pa ako vam za sad nije nešto jasno slobodno pitajte. Kad se karamel nanese na zdjelicu, stavi se kratko u hladnjak pa se kasnije odvoji ukras od zdjelice i folije i postavi na tortu.

Okolo sam stavila još par čokoladnih suzica i to je to.












Dobar tek!

0 komentara :