Preokrenuti kolač od jabuka
Obožavam kolače s jabukama i općenito voćne kolače. Jer su lagani a jabuke puste svoj sok pa su sočni i baš po mom ukusu. Ako dijelite sa mnom ljubav prema kolačima s jabukama, onda je ova voćna fantazija baš ono što trebate isprobati. Ja sam ga radila po prvi put i svi smo bili očarani okusima a u kolaču su uživali čak i oni koji nisu ljubitelji kremastih kolača.
Priprema jabuka:
- jabuke (prema želji)
- šećer
Dublji kalup u kojemu ćete pripremati kolač posipajte šećerom u sloju debljine pola cm (otprilike).
Količina šećera koju ćete posipati ovisi prije svega o vašem ukusu i o tome koliko sladak kolač želite.
Na sloj šećera posložite prethodno oguljene i na kriške narezane jabuke.
Tako pripremljene jabuke idu u pećnicu na 160°C, otprilike 25 minuta.
Biskvit:
- 4 jaja
- 4 velike žlice brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 4 velike žlice šećera
Dok su jabuke u pećnici, pripremite smjesu za biskvit.
Izmiksajte žutanjke i šećer u pjenastu smjesu kojoj dodajete snijeg od bjelanjaka.
Sve zajedno izmiksajte i dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa ručno izmješajte smjesu.
Kad su jabuke gotove, izvadite kalup s jabukama iz pećnice i preko njih prelijte smjesu za biskvit.
Sve zajedno vratite u pećnicu na još 10 do 15 minuta.
Biskvit je pečeni kad ga probodete čačkalicom a na njoj nema ni traga sirovu tijestu.
Gotov biskvit izvadite iz pećnice i ostavite ga tako da se malo ohladi pa ga onda izvadite iz kalupa tako da ga preokrenete na krpu i dobiti ćete kolač kojem je biskvit na dnu a sloj jabuka na vrhu.
- slatko vrhnje
- dekorativni posip
Kad ste preokrenuli biskvit s jabukama, preostaje vam samo još čvrsto izraditi slatko vrhnje (ili šlag ako ga više volite) i njime premazati kolač.
Ja sam kolač dekorirala posipom u obliku pahuljica koji se odlično uklopio u hladno zimsko vrijeme kad sam radila kolač. I to je to, kolač je spreman za hlađenje a nakon toga i za degustiranje.
Dobar tek!
0 komentara :