Njoki s umakom od šampinjona
U dane kad imamo puno obaveza ili jednostavno ne stignemo raditi nešto kompliciranije, ovakve jednostavne ideje za ručak nam uvijek dobro dođu. Osobno volim tjesteninu stvarno na sve načine, s piletinom, mljevenim mesom, uz razne salate i za mene je to uvijek dobar izbor i odličan ručak. Da bi napravili ručak koji će naši ukućani s guštom pojesti ne moramo satima stajati uz štednjak, važno je samo da dodamo najvažniji začin - ljubav - i naši najdraži će zasigurno to osjetiti, zalogaj po zalogaj.
Sastojci:
- šampinjoni
- ulje
- glavica luka
- začini: sol, papar
- peršin
- češnjak
- voda
- vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje
- sir
- za prilog: njoki / tjestenina / riža
Za pripremu umaka od šampinjona možete koristiti svježe šampinjone, one iz konzerve ili smrznute.
Ja kad imam svježe gljive obično dio odvojim i narežem na sitne komadiće, napunim vrećice i tako pospremim u škrinju da imam za one dane kad nemam svježih gljiva.
U zdjelu stavite malo ulja i glavicu luka nasjeckanu na sitne kockice.
Popržite luk da poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Svježe šampinjone očistite i narežite na manje komadiće.
U slučaju da koristite smrznute šampinjone, možete ih dobro zatvorene u vrećici otopiti u vrućoj vodi ali i ne morate, biti će dobro i ako ih direkt iz škrinje stavite na luk koji ste popržili na ulju.
Kad ste dodali šampinjone, dodajte i začine: sol i papar.
Zatim dodajte malo peršina i sitno nasjeckanog češnjaka prema želji.
Pred kraj, dodajte vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje i pustite da se umak prokuha.
Na kraju možete naribati malo sira pa ga dodati u umak i pustiti da se otopi te da se sve skupa dobro poveže i da umak poprimi pravu gustoću (za to će vam trebati svega nekih 5 minuta).
Kad je umak gotov, možete ga poslužiti uz njoke, tjesteninu koju ste prethodno skuhali u vreloj slanoj vodi, uz rižu ili kao dodatak nekim mesnim jelima.
0 komentara :