Kolač od jabuka i badema
Kolači s jabukama idealan su odabir u jesensko doba ali i u vrijeme blagdana koji nam kucaju na vrata. Jabuka je kraljica jesenskih namirnica i s njom možete raditi čuda - od najjednostavnijih kolača pa do glamuroznih slastica i torti. Sigurna sam da se slažete da je najljepše kad ovako hladan, maglovit dan možemo provesti u toplini svog doma, okruženi čarobnim mirisima i guštajući u ukusnom kolaču poput ovoga čiji vam recept donosim danas. Nadam se da će vam zamirisati preko ekrana i da ćete i sami pripremiti nešto fino, mirisno da si uljepšate današnji dan. Jer znate kako ja volim reći, sreća je u malim stvarima, pa se sami moramo pobrinuti da nam bude dobro i da svaki dan po nečemu bude poseban. Današnji nek se ističe i bude zapamćen po odličnom desertu :).
Recept je inače iz jedne od kuharica Gospodarskog lista koje i inače
obožavam jer imaju pristupačne i lijepo objašnjene recepte, samo što sam
ja uvela sitne promjene i promijenila količine pojedinih sastojaka. Kolač je ukusan, pravi jesenski i mislim da bi bio odličan i kad bi se stavila veća količina jabuka koja bi se dinstala nešto dulje jer bi kolač u tom slučaju bio još sočniji. U svakom slučaju kod nas se sve pojelo, mojim ukućanima je kolač bio fini i to je najbitnije - uživali smo u malim stvarima i uljepšali si jedan sasvim običan dan finim desertom.
- 70 dkg jabuka
- 1 štapić cimeta
- 8 dkg šećera
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 žlice limunovog soka
Najprije pripremite sirup tako da kratko prokuhate 2 dcl vode sa šećerom, limunovom koricom, limunovim sokom i štapićem cimeta. Maknite s vatre pa pripremite jabuke.
Ogulite ih i narežite na ploške (unutarnji dio s košticama maknite) pa ih odmah stavite u sirup. Ponovno sve skupa zakuhajte i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, pokriveno poklopcem. Ostavite da se nadjev ohladi i ocijedite.
- 20 dkg omekšalog maslaca
- 15 dkg šećera
- 4 jaja
- 1 žličica naribane limunove korice
- 20 dkg glatkog brašna
- žličica praška za pecivo
- dodaci za posipanje: 2 do 3 žlice mljevenih madema i prema želji šećer u prahu
Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i šećer izmiksajte.
Postupno dodajte jaja i naribanu limunovu koricu.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom da se povežu svi sastojci.
Okrugli kalup namastite pa dno kalupa posipajte mljevenim bademima.
Polovicu tijesta ravnomjerno rasporedite po mljevenim bademima.
Dobro ocijeđene jabuke, bez cimeta, rasporedite po tijestu koje se već nalazi u kalupu.
Zatim sloj jabuka prekrijte ostatkom tijesta.
Kolač pecite na donjoj rešetki u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Gotov kolač izvadite iz pećnice, ohladite i prema želji, posipajte mljevenim šećerom.
0 komentara :