Kolač od jabuka i badema

Kolači s jabukama idealan su odabir u jesensko doba ali i u vrijeme blagdana koji nam kucaju na vrata. Jabuka je kraljica jesenskih namirnica i s njom možete raditi čuda - od najjednostavnijih kolača pa do glamuroznih slastica i torti. Sigurna sam da se slažete da je najljepše kad ovako hladan, maglovit dan možemo provesti u toplini svog doma, okruženi čarobnim mirisima i guštajući u ukusnom kolaču poput ovoga čiji vam recept donosim danas. Nadam se da će vam zamirisati preko ekrana i da ćete i sami pripremiti nešto fino, mirisno da si uljepšate današnji dan. Jer znate kako ja volim reći, sreća je u malim stvarima, pa se sami moramo pobrinuti da nam bude dobro i da svaki dan po nečemu bude poseban. Današnji nek se ističe i bude zapamćen po odličnom desertu :).


Recept je inače iz jedne od kuharica Gospodarskog lista koje i inače obožavam jer imaju pristupačne i lijepo objašnjene recepte, samo što sam ja uvela sitne promjene i promijenila količine pojedinih sastojaka. Kolač je ukusan, pravi jesenski i mislim da bi bio odličan i kad bi se stavila veća količina jabuka koja bi se dinstala nešto dulje jer bi kolač u tom slučaju bio još sočniji. U svakom slučaju kod nas se sve pojelo, mojim ukućanima je kolač bio fini i to je najbitnije - uživali smo u malim stvarima i uljepšali si jedan sasvim običan dan finim desertom.


Nadjev od jabuka:

  • 70 dkg jabuka
  • 1 štapić cimeta
  • 8 dkg šećera
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 žlice limunovog soka

Najprije pripremite sirup tako da kratko prokuhate 2 dcl vode sa šećerom, limunovom koricom, limunovim sokom i štapićem cimeta. Maknite s vatre pa pripremite jabuke.

Ogulite ih i narežite na ploške (unutarnji dio s košticama maknite) pa ih odmah stavite u sirup. Ponovno sve skupa zakuhajte i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, pokriveno poklopcem. Ostavite da se nadjev ohladi i ocijedite.


Tijesto:

  • 20 dkg omekšalog maslaca
  • 15 dkg šećera
  • 4 jaja
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 20 dkg glatkog brašna
  • žličica praška za pecivo
  • dodaci za posipanje: 2 do 3 žlice mljevenih madema i prema želji šećer u prahu

Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i šećer izmiksajte.
Postupno dodajte jaja i naribanu limunovu koricu.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom da se povežu svi sastojci.


Pećnicu zagrijte na 175°C.
Okrugli kalup namastite pa dno kalupa posipajte mljevenim bademima.

Polovicu tijesta ravnomjerno rasporedite po mljevenim bademima.
Dobro ocijeđene jabuke, bez cimeta, rasporedite po tijestu koje se već nalazi u kalupu.
Zatim sloj jabuka prekrijte ostatkom tijesta.

Kolač pecite na donjoj rešetki u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Gotov kolač izvadite iz pećnice, ohladite i prema želji, posipajte mljevenim šećerom.



U slast!

0 komentara :