Kolač s bananom

Kolači s bananama su uvijek dobrodošli u mojoj kuhinji. Volim banane u svim kombinacijama pa često pripremam kolače s bananama. Ovaj recept koji donosim danas već dugo čeka na objavu i ponosna sam na fotografije pa je napokon vrijeme da i on dobije svoje mjesto na blogu. Ako volite banane i čokoladu ovo je prava stvar za vas. Kolač je odličan a meni je samo žao što nisam poslagaja još i red banana između biskvita i kreme iako i ovako već ima dovoljno banana :).


Recept je inače sa Coolinarike na kojoj od nedavno možete naći i moje recepte te sam uvela možda koju manju promjenu, no ništa strašno. Radila sam ovaj kolač već toliko davno da ni ne znam što sam mijenjala.
Inače, nedavno je na Coolinariki objavljen i članak o blogu Happiness is Homemade, pa ako još niste svima preporučam da bacite oko i pročitate :). A sad idemo na recept...

Biskvit:

  • 1 banana
  • 2 žlice kakaa
  • 4 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • pola praška za pecivo
  • 80 g oštrog brašna
  • 150 ml jogurta

Ogulite bananu, narežite ju na kolutiće i izgnječite vilicom.
Izgnječenoj banani dodajte jogurt koji je odstajao na sobnoj temperaturi i promiješajte.
Dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa izmješajte sve zajedno.

Bjelanjke miksajte tako da im postepeno dodajete šećer i miksajte sve dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Snijeg dodajte prethodno pripremljenoj smjesi i nemojte više miksati nego samo lagano promiješajte špatulom da se smjese povežu.

Kalup namastite ili ga obložite papirom za pečenje.
Smjesu za biskvit ulijte u kalup.

Pecite biskvit na 170° C nekih 10-15 minuta (što ovisi o jačini pečenja pojedine pećnice) i obavezno provjerite čačkalicom da li je gotov (ako čačkalica izađe čista iz biskvita onda je to to). Gotov biskvit izvadite iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.


Krema:

  • 1 banana
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 4 žutanjka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 8 dcl mlijeka
  • malo soka od limuna
  • 40 g brašna
  • 120 g šećera
  • želatina (opcionalno)

Od 8 dcl mlijeka malo mlijeka odvojite (otprilike 1 dcl) i ostavite sa strane a ostatak mlijeka stavite na vatru i zagrijte.

Mlijeku koje ste odvojili dodajte pudinge od vanilije, brašno, žutanjke i šećer pa izmiksajte tako da ne bude grudica.

Kad se mlijeko zagrije, maknite zdjelu sa strane i dodajte smjesu od pudinga pa vratite zdjelu natrag na vatru i kuhajte kremu sve dok se ne zgusne. Kod kuhanja stalno miješajte.

Gotovu kremu skinite s vatre.
Ja obično kremu prebacim u drugu posudu i ostavim da se hladi.


Kad se krema ohladi treba još dodati bananu - pripazite da ne bude prezrela.
Narežite bananu na kolutiće i izgnječite te dodajte malo limunovog soka da banana u kolaču ne potamni. Dodajte bananu u ohlađenu kremu. Dobro izmiksajte sve skupa da se povežu sastojci.

Zatim čvrsto izmiksajte slatko vrhnje pa ga dodajte kremi i izmiksajte.

Nakon toga ćete vidjeti da li je krema dovoljno čvrsta i u slučaju da nije možete dodati želatinu koju pripremate prema uputi s vrećice.

Kremu ravnomjerno nanesite na biskvit.



Ganache:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 135 g crne čokolade

Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa ju dodajte u slatko vrhnje i stavite na vatru da se čokolada rastopi u slatkom vrhnju (pazite da ne zakipi) te pritom stalno miješajte.

Prelijte ganache preko kreme i stavite kolač na hlađenje u hladnjak na nekoliko sati.

Prema želji ukrasite kolač kolutićima banane ili kao ja od banana napravite mala srca pa ih poslažite na kolač.


U slast!

0 komentara :