Lana's Duckass raduje i malene i velike

Obična olovka i vodene boje su sve što je potrebno za nastanak šarolikih ilustracija i kreativnih proizvoda karakterističnih za Lana's Duckass. Šalica ili lončić s ilustracijom, podmetači za čaše, platnene vrećice, magneti, satovi, suveniri, pozivnice za vjenčanja, majice, ma što god poželjeli to možete pronaći u Lana's Duckass-u, mjestu kreative, neograničenih ideja i velikog veselja. Jer zaista, kad zavirite u njihov shop, shvatite s koliko je ljubavi napravljen svaki proizvod i jednostavno sve pršti radošću. Ilustracije su im fantastične i upravo zbog njih i njihovih šalica i lončića sam ih i zamijetila, da bih kasnije u razgovoru sa Lanom Hudinom, diplomiranom dizajnericom koja se bavi ilustracijama, saznala da su im lončići samo jedan od predivnih proizvoda i da im je samo nebo granica. Osobno sam oduševljena time što ne postoji ništa što oni ne mogu ilustrirati i predstaviti kao finalni proizvod. Što god zamislili, oni će realizirati, na neki njihov način. Njihov je Duckass primjer toga da hobi može postati posao i da se može uspjeti i raditi posao koji se voli. Ljepšega od toga zaista nema. Ono što je još specifično za njihove ilustracije i proizvode jest to da ih vole i veliki i mali i da takav poklon nitko ne bi odbio. Sigurna sam da će svakoga vratiti u djetinjstvo ili barem probuditi ono nešto dječje, zaigrano što čuči u nama. Jer kako se ne iz srca razveseliti nečemu ovako lijepom? Evo vam ideja za darivanje voljenih koliko želite, samo zavirite u njihovu radionicu i pronađite idealan poklon, a u dogovoru s divnom ilustratoricom dogovorite detalje. Uživajte u priči koja slijedi - uvjerena sam da ćete biti oduševljeni baš kao i ja i da će vas pogled na ovo šarenilo ostaviti bez daha! Njihovi proizvodi osvajaju srca velikih i malih!


Lana jako voli životinje i prirodu, ne kuha baš ali zato voli peći. Kaže da je ironična, voli se smijati, družiti, ali najbolje baterije puni kad je sama. Apsolutni je fan Božića, što je mene kao još jednog apsolutnog fana Božića, oduševilo. Voli uveseljavati druge i račica je po horoskopu što znači da ju nije baš lako hendlati.Na upit o tome kako je nastao Lana's Duckass i odakle joj ideja, te kako je hobi postao posao, rekla nam je:

"Duckass je nastao 2008. godine kada sam sasvim spontano počela crtati male likove u raznim situacijama i malo po malo prirasli su mi srcu te se od njih stvorio pravi posao. Prvo je to bio hobi, no počele su pristizati narudžbe, napravila sam page na Facebooku, otvorili smo obrt i 10 godina kasnije evo nas na full time poslu gdje se svakodnevno trudimo uveseliti ljude i pružiti im razlog za osmijeh. Nisam imala plan i ne mogu reći da je to konkretno bio neki san, iako, bio mi je san raditi samostalno, a ne u nekoj firmi od 8 do 16. Također sam se željela baviti nečim kreativnim i uvijek sam voljela kada je moje ostvarenje nekoga razveselilo. Spontano su se sve te želje stopile i nastao je Duckass."U poduzetništvo je krenula sa 22 godine, neplanski te se kaže zbog toga nije morala ničega odreći. Sve je krenulo s hobijem a onda je došao tren kad je definitivno odlučila da želi da joj hobi postane posao. O pokretanju vlastitog posla kaže:

"Ja svakako podupirem svaki oblik vlastitog posla jer kada radiš za sebe znaš za što radiš i radiš to iz srca. No, ima to i svoje mane, nesigurnost, ne možeš planirati recimo kredit na 30+ godina jer ne znaš ni što će biti idući mjesec. Ali ako stvarno vjeruješ u to definitivno ima smisla. Ja nisam propitkivala svoju ideju jer me toliko sve to veselilo i svaki korak radim iz srca, a ne iz računice. Možda to i je iz nekog kuta gledano krivo, no za sada funkcionira i ljudi to prepoznaju u mojem radu. Taj dio ne možeš odglumiti. A što se tiče informacija, nažalost ih ne možeš dobiti na jednom mjestu i dobivaš jako puno kontradiktornih informacija, krivih i smiješnih no nekako to filtriraš, biraš puteve, griješiš, ispravljaš i cijelim putem učiš. Mislim da drugog načina nema."Duckass je obiteljski posao u kojem rade Lana i njezin tata. Svatko od njih ima svoje područje posla koje odrađuje i super zajedno funkcioniraju. Napominje da bez njega ništa ne bi bilo moguće, a uskače im i mama, kao neka vrsta sezonskog radnika, posebno kad su u pitanju veće narudžbe.

Zanimalo me i kako izgleda jedan njezin dan te na koji se način organizira ali i na koji način nastaju njihovi proizvodi, pa evo što nam je ispričala:

"Ja sam spavalica tako da moji radni dani ne počinju u zoru. Šetanje psa i kava su prvi na  rasporedu, onda ide odgovaranje na mailove, crtanje, slanje prijedloga. Ulete sastanci i kave. Nekada su i vikendi radni, a nekada mi je srijeda kao subota. Sve ovisi o rokovima i trenutnoj količini posla. Ja crtam ručno, olovkom/vodenim bojama/rapidografom na papiru. Onda te crteže skeniram i 'čistim' kompjuterski te pripremam za tisak. Sami tiskamo na šalice, no one su uvozne, platnene vrećice dajemo šivati u Kutini, a podmetači za čaše su u cjelosti napravljeni u Zagrebu. Rado bi sve radili ovdje no za dio toga nema proizvodnje, a drugi dio zahtjeva velike količine i nažalost više cijene. No radimo na tome i cilj je da većina toga od početka do kraja bude hrvatski proizvod."Kaže i da i oni primjećuju da, iako svi imaju jako puno šalica doma, i dalje ih vole kupovati. Zato su lončići apsolutni hit u zadnjih godinu dana. Sada je in sve što je retro pa tako i šalice koje oslikavaju, koje ne samo da su praktične već su i zaista slatke. No, nisu im šalice najprodavaniji proizvod već podmetači za čaše sa motivima izumitelja i grada Zagreba. Podmetači su lagani, nisu lomljivi, cijenom su vrlo prihvatljivi i zato ih vole i turisti i domaći kupci.

Već sam u uvodu spomenula koliko je raznih proizvoda u njihovoj ponudi, no evo što sve obuhvaća njihov brend:

"Publika stalno traži neke inovacije i nove ideje. Dakle, ja radim ilustracije za razne firme i evente, radim pozivnice i zahvalnice za vjenčanja, imamo taj suvenirski ogranak koji se prodaje po shopovima diljem Hrvatske, a također i sami prodajemo gotove proizvode preko Facebooka i web shopa. Konkretni proizvodi su šalice, kasice, lončići, podmetači za čaše, majice, platnene vrećice, vješalice, satovi, magnetići, oznake za vrata, printevi crteža, vrećice sa lavandom,... puno toga se nakupilo, a i uvijek smo otvoreni za nove ideje i pokušamo naći način za izraditi ono što klijent želi."U cijelu su priču krenuli s personaliziranim proizvodima, dok je to još bio samo hobi, no sad zbog količine posla i nemogućnosti realne naplate takvih proizvoda vrlo rijetko to rade. No, u bazi imaju preko 400 ilustracija tako da uvijek mogu napraviti kombinaciju od nekoliko gotovih crteža i u biti dobiti personalizirani proizvod. I napominje, da je to slučaj kad se radi recimo samo o količini od jedne šalice. Kada se radi o većem projektu, poslovnim poklonima, nekom eventu ili vjenčanju, onda se naravno rade i ilustracije po želji i sve se dogovara sa klijentom.


U svom su poslu imali jako puno krasnih suradnji koje su ih veselile i na koje su ponosni te su im mnoge ostale u lijepom sjećanju.

"Ne znam koje bi baš posebno istaknula, definitivno suradnju sa tiskarom Radin-Grafika kroz koju su nastali mali izumitelji koji su veliki dio mog brenda. Tu je i kalendar za 25-tu obljetnicu tvrtke MediLab za koji sam radila 12 ilustracija na teme njihovog poslovanja. Slikovnice autorice Marijane Križanović o Kozi i Mravu koje sam ilustrirala, malo drugačiji stil od ostatka što je bio veliki izazov. Tu je i knjiga o napadajima panike autorice Andreje Kostelić-Martić koja mi baš puno znači obzirom da i sama imam problem sa panikom tako da sam u tim ilustracijama posebno uživala i napravljene su sasvim po mojem ukusu. Vesela je bila i bojanka koju sam crtala za dizajnera Ivana Alduka sa njegovim kreacijama, a divna je i suradnja sa slastičarnicom Croccantino na Pelješcu koja ima naše šalice i lončiće kako u upotrebi tako i u prodaji. Ma stvarno je teško izdvojiti jer jako volim sve te projekte, svaki ima svoje čari i svoju priču koja mi je vrlo draga."Reakcije i povratne informacije su odlične. Svi se jako razvesele primljenim proizvodima, a rade ih za stvarno razne prigode, kao poklone za vjenčanja kako za mladence tako i od mladenaca za goste, zatim za rođendane, imendane, obljetnice veza i brakova, kao poklončiće za krstitke i pričesti, suvenire, poklone za zaposlenike i šefove. I na kraju dodaju da im puno znači kad njihov proizvod bude odabran za obilježavanje važnih životnih trenutaka.

Na upit o planovima za budućnost, kaže:

"Nemam planove. Bojim se raditi planove, bolje mi ide ovo praćenje nekog unutarnjeg osjećaja. Voljela bih da negdje imamo prostor za rad, ne kao dućan već više kao neki coworking prostor jer je, iskreno, teško biti cijele dane sam i družiti se sa olovkom i kompjuterom. Mislim da je to prvi idući korak kada god se on dogodi. U planu su i nove slikovnice, a i novi suveniri za ovu sezonu. To je to od planova, vidjet ćemo kuda nas budućnost odnese."Sve njihove proizvode možete kupiti direktno od njih putem Facebooka ili web shopa ali i na njihovom webu, pod Kontakt, možete pronaći popis svih trgovina koje imaju u ponudi neke od njihovih proizvoda.

Fotografije su vlasništvo Lana's Duckassa

0 komentara :