Najljepši nematerijalni pokloni

Vrijeme darivanja je tu. Božić nam već kuca na vrata a toliko smo ga dugo iščekivali. Vjerojatno ste već pokupovali svoje poklone no ako niste, danas vam predlažem da ih ni ne kupujete i da svojim najdražima poklonite najljepše moguće nematerijalne poklone koji će im trostruko više značiti. I ne zaboravite, od svega je najbitnije zdravlje. Jer kad nema zdravlja, što će nam značiti bilo kakav poklon i novac kad u svemu što imamo ne možemo uživati.Već sam pričala o tome koliko volim darivati svoje najdraže jer obožavam taj osjećaj kad moji voljeni otvaraju poklone koje sam im s pažnjom i puno ljubavi pripremila. Znatiželjni su oni, jer ih zanima što se skriva ispod šarenih božićnih papira, ali znatiželjna sam i ja jer čekam njihovu reakciju. Tako da uopće nije bit u poklonima nego u emocijama i lijepoj tradiciji koju njegujemo još od djetinjstva. Nikad neću zaboraviti svoja božićna jutra, kad bi nestrpljiva bila već večer prije, od uzbuđenja bih teško spavala, a onda rano ujutro skok iz kreveta i gas prema dnevnom boravku i božićnom drvcu. Nikad nismo pretjerivali, u tome i jest poanta, ali smo se uvijek trudili iznenaditi jedni druge i veselo započeti božićni dan. I upravo zbog tih krasnih sjećanja ja i dalje njegujem tu tradiciju i ne dozvoljavam da i ona, poput mnogih drugih, s vremenom nestane, izblijedi... No, nije sve u novcu. Poklone možete pripremiti i sami, od onoga što već imate doma, možete pripremiti jestive kolačiće ako želite jer takvim bi se poklonima svi razveselili. O toj temi možete čitati i u novom broju magazina Lisa za koji sam radila božićnu priču o gastro idejama koje možete i darivati. To su darovi pripremljeni sa srcem, s ljubavlju i najiskrenijim namjerama. Ako pročitate javite dojmove a ja ću svakako ovih dana priču staviti i na blog.

Dakle, smisao Božića nisu samo pokloni. Smisao Božića su emocije i zajedništvo, prije svega. A tek onda slijedi sve ostalo. Kako s Božićem i Novom Godinom zapravo prigodno završavamo godinu, mogli bismo reći i da je to vrijeme u kojemu možemo razmisliti o godini koja je iza nas i o vrijednostima koje želimo prenijeti u novu godinu. Stoga sam danas za vas pripremila priču o nematerijalnim poklonima koje možete pokloniti jedni drugima i koji će vašim voljenima značiti puno više nego bilo što što im možete kupiti.

Zajedništvo

Stalno spominjem da je zajedništvo najbitnije u vrijeme blagdana. Stoga, družite se s obitelji, provodite vrijeme zajedno. Zajedno okitite božićno drvce, zajedno pecite kolačiće, zajedno krenite u nabavku namirnica za božićni ručak. Pogledajte zajedno neki dobar božićni film, sa svjetlucanjem lampica u pozadini. Ma što god radili, bitno je da ste zajedno, na okupu. Jer sad kad ste mladi možda vama to toliko ne znači koliko to znači vašim roditeljima pa i bakama i djedovima. Tek jednom kad dođete u njihove godine i podignete dvoje, troje djece, onda ćete shvatiti koliko će vam puno značiti društvo djece kojima ste dali sve što ste mogli. Zato, gradite sreću zajedno.


Slobodan dan

Ovo je idealan poklon, primjerice, za naše mame. Svi znate koliko se trude i narade u ovo vrijeme da bi nam uljepšale blagdane. I ne samo blagdane, koliko se samo narade cijelu godinu, za obitelj, da bi nama ugodile. Za sebe toliko često uopće nemaju vremena. Njima je svaka slobodna minuta dragocjena, a toliko su rijetke. Stoga im poklonite slobodan dan. Dan kad ćete vi kuhati ručak, počistiti što se počistiti mora. Dan kad ćete vi napraviti što god treba u kući, otići po koju namirnicu u dućan, ispeglati odjeću itd. A one neka imaju dan za sebe. Zamislite koliko će im to značiti. Na taj način možete im omogućiti dan za odmor, dan za hobi ili nešto čime se vole baviti ali ne stignu zbog svog prenatrpanog rasporeda. Dan da se maknu od svega i da se napokon malo brinu za sebe a ne za sve osim sebe.

Sitnica za nas, velika stvar za one koji nemaju

Sve što mi uzimamo zdravo za gotovo i smatramo sitnicama, nekome znače cijeli svijet. Možda je vama sasvim normalno i uobičajeno da za blagdane imate francusku salatu na stolu a netko, možda i u vašoj blizini, nema ni za kruh. U vrijeme blagdana nije sve tako bajno i sjajno kagmako se to na prvi pogled čini. I sama volim ovo vrijeme, imam osjećaj kao da je sve moguće i da su svi nekako sretniji, no, svjesna sam da postoji i druga strana. Na drugoj strani su oni koji vide kako drugi kupuju poklone svojoj dječici a oni sami nemaju novaca da im kupe sve što si srca njihove djece potajno priželjkuju. Sigurna sam da se roditeljima u takvoj situaciji srce razlama na tisuću dijelova jer ne žele ništa za sebe, sve što žele je udovoljiti svojoj dječici. Na drugoj strani su i oni koji su sami, koji nemaju nikoga tko se brine o njima. I to je ono što me najviše pogađa. Stoga, ako znate nekoga tko je sam ili mu je teško u bilo kojem smislu u ovo vrijeme, pokušajte pomoći na bilo koji način. Pokažite im da još uvijek ima dobrih ljudi i da netko, ipak, misli na njih, da nisu zaboravljeni. U tome je bit Božića. I ne zaboravite, dobro se dobrim vraća.

Poklonite znanje

Vama nešto ide od ruke a znate da netko pokušava naučiti vještinu u kojoj ste dobri? Ponudite mu pomoć i naučite ga, prenesite mu malo svoga znanja. To će biti poklon za cijeli život. Ako ste dobri u crtanju, pokažite osobi koja želi naučiti slikati nekoliko trikova. Ako pripremate najbolju pizzu ikad, naučite nekoga kako pripremiti savršenu pizzu i podijelite s njim svoj recept. Ako ste dobri u plesu, naučite nekoga kako otplesati valcer ili naučite zajedno neku ludu koreografiju. Možda vaši roditelji žele naučiti služiti se kompjuterom? Pomognite im da savladaju osnove i da mogu kad god to žele pročitati vijesti na webu, platiti račune da ne moraju za svaki račun odlaziti u grad, da se nauče služiti mailom i slično.Filmska večer

Imate filmofila u obitelji? Što je onda najbolje što mu možete pokloniti - filmska večer u vašem domu! Ne trebate kupovati kino ulaznice, jednako vam lijepo možete biti i kod kuće, bez da išta potrošite, ako ne i ljepše. Odaberite zajedno neki dobar film, ili osobi kojoj ovo poklanjate prepustite izbor, pripremite i domaći čips (recept imate i kod mene na blogu, treba vam samo krumpir i vegeta) i uživajte dugo u noć.


Vrijeme

Vrijeme je nekako povezano sa zajedništvom no želim reći da će i vaš muž ili žena, vaša sestra ili brat, zapravo svatko cijeniti poklon vremena koje možete iskoristiti za neku zajedničku aktivnost. Odite sa sestrom u shopping ili organizirajte pidžama party s kokicama. Prošećite s bakom ili ju odvedite u crkvu ako to voli. Provedite s mužem ili ženom mirnu večer u razgovoru, pogledajte neki dobar božićni film na tv-u i budite sretni što imate jedno drugo. Najbitnije je da jedni drugima posvećujete svoje vrijeme, da odvojite vrijeme za vas i da njegujete vaš odnos. To je ono što će vas učiniti sretnima, zdravijima, zadovoljnijima iznutra i izvana. Pronađite inspiraciju u Božiću i poklonite malo vremena svakome do koga vam je stalo. U samo pola sata ili sat vremena možete toliko lijepoga doživjeti, toliko toga naučiti i iskusiti. I ono što je još bitnije, to je poklon koji će iznjedriti više sreće od bilo kojeg materijalnog poklona.

Fina večera

Dakle, kad kažem fina večera, ne mislim na izlazak u restoran, jer to opet ima svoju cijenu. Lijepo je povremeno se izvesti, dapače, no za Božić možete nekome pokazati koliko vam je stalo ako sami pripremite finu večeru sa sastojcima koje imate kod kuće. Može to biti na sam Božić ili koji dan nakon Božića jer blagdani i dalje traju. Evo ideje. Možda možete izrezati neki lijepi papir u oblik kupona i na taj način pokloniti kupon za večeru koji će osoba kojoj ovo darivate iskoristiti kad god želi. I vjerujte, nema ljepšega od toga kad se netko potrudi za vas, pripremi vam nešto fino, bez obzira na to koliko se to jednostavno pripremalo. Ne mora to biti ništa komplicirano. Pa čak i ako ne uspije kako ste zamislili, cijenit će se gesta i krasna namjera.

Happiness is Homemade

Domaće je domaće, zar ne? I sreća je dobiti domaći pekmez, keksiće, kolačiće bilo koje vrste ili pak možda staklenku sa sastojcima za kakao ili neki slični napitak. Također možete napraviti domaći liker od čokolade, ulijati ga u neku staklenu bocu, dodati mašnicu i pokloniti uz prigodnu čestitku. Možete napraviti i domaće praline, napuniti kutijicu s njima i pokloniti domaću bombonjeru. Nedavno sam i sama nabavila kalup za izradu domaćih gumenih bombona, pa vam i to može ideja za poklončić domaće izrade kojim bi dječica bila oduševljena, ali ne samo dječica već i neki odrasli. Tako da ideja i mogućnosti je na pretek, samo je bitno da nešto pripremite, lijepo zapakirate i stavite nekome pod božićno drvce.

Kućni ljubimac

Danas je toliko napuštenih životinja a općepoznata stvar je da životinje pružaju neopisivu ljubav. Stoga, udomite mačića ili malog peseka i razveselite nekoga za Božić. Zamislite samo sreću na licima djece kad im iz poklončića iskoči mali čupavi mačić spreman za maženje i igru. To si i sama želim, ako me netko sluša :))).Fotografija

Ako ste dobri u fotografiji, poklonite svojim voljenima "vaučer" za fotkanje. Sigurna sam da svatko želi uspomenu u obliku fotografija na najvažnije događaje u životu tako da ovo može biti jako lijep poklon. Ne moraju angažirati profesionalnog fotografa već im vi možete pomoći zabilježiti najljepše trenutke. A i za svega nekoliko kuna možete im razviti par fotkica a ostale staviti na dvd koji je također svega nekoliko kuna ako vam je usb preskup, iako i njih danas možete naći po vrlo povoljnim cijenama.

Slika koji je vaših ruku dijelo

Takvi darovi uvijek prolaze. Ako ste talentirani za nešto, iskoristite to i poklonite nešto lijepo svojim najdražima. Ako ste umjetnička duša, možete naslikati neki crtež. Može to biti neki blagdanski motiv ili bilo što slično. Biti će to krasna uspomena u koju ste uložili puno truda.

Napišite pjesmu ili pismo

Ako ste pjesnička duša, sastavite nekoliko lijepih stihova. Ili, napišite pismo i tim putem osobi do koje vam je stalo pokažite koliko vam znači. Sigurna sam da će biti dirnuta jer je pisanje pisama danas rijetkost. Ostavite dušu na komadu papira i zapišite svoje misli. Zarolajte pismo u obliku tuljca i samo stavite mašnicu. Ovo je savršeno posebno ako se radi o dečkima. Kad dečko napiše pismo, e to uistinu nešto znači.


Homemade ukrasi za božićno drvce

Znate li nekoga tko obožava Božić i ovo blagdansko vrijeme, napravite mu domaće ukrase za božićno drvce. To mogu biti keksići odnosno medenjaci na kojima ćete napraviti rupicu i provući trakicu kako biste ih mogli objesiti na drvce. Ili domaće karamele, jer ako se sjećate, nekad su se božićna drvca ukrašavala bombonima i čokoladicama. Ako pak imate klinca, vjerojatno u školi rade svašta nešto od glinamola ili nečeg sličnog, pa možete napraviti i ukrase od gline ili glinamola, oslikati ih, osušiti i objesiti na božićnu jelku. Ili, evo još jedne ideje, napravite ukrase od papira, to bar svatko ima doma. Na webu je bezbroj raznih tutorijala za razne zvijezde i svakakve dekoracije. Treba vam samo malo vremena, papir, škare i ljepilo, i to je to.

Set kupona

Ako imate neki lijepi ukrasni papir, narežite ga na manje komade. Pripremite i kutijicu u koju ćete gotove kupone spremiti. Na svaki kupon ispišite do kad se mora iskoristiti i o kojoj se usluzi radi. Primjerice, prvi kupon može biti za večeru po vlastitom izboru koji se može iskoristiti do 15.01.2016., zatim kupon za film po izboru koji se može iskoristiti do 12.03.2016. i slično. Zapravo, da vas ne gnjavim s prijedlozima, vi najbolje znate što osoba kojoj ih poklanjate voli i čemu bi se najviše razveselila.


I evo nas pri kraju liste. Ideja je bezbroj, samo malo mašte i imate najljepši mogući poklon za svoje najdraže. Javite da li vam se koja ideja svidjela i jeste li isprobali neki od prijedloga te kakve su bile reakcije vaših bližnjih. Sretne blagdane vam želim i budite sa svojim obiteljima, družite se, širite ljubav i pozitivu, fino papajte i uživajte u ovih nekoliko dana!


Izvori fotografija: Pinterest, 1, 2, 3

0 komentara :