Gost post: Sweetheart i Prhki jastučići s ribizlima

Vrijeme je za nove kulinarske avanture pa zato danas ovako virtualno virimo u kuhinju drage Anje koja stoji iza bloga Sweetheart. Anja je zaljubljenica u čokoladu, mirisno voće, pravilno ispečene biskvite i svašta slatko :). Najsretnija je u kuhinji i među dobrim knjigama, obožava strane jezike, a najviše od svega - razveseliti druge svojom hranom. Osim što kuha i svojom hranom uveseljava svoje najbliže, još i studira, uživa i najviše od svega voli ljenčariti na suncu, s dobrom šalicom kave u ruci. Ljubav prema kuhanju oduvijek je dio nje i jedna je od onih koji će se rađe primiti kuhače nego metle pa te poslove radije prepušta drugima a za sebe zadržava sve vezano uz pripremu hrane.


Na moje pitanje u čemu u kuhinji najviše uživa, odmah je rekla - u pripremi slastica. U miješanju krema i pečenju biskvita, tijesta... Čak joj je najdraže od svega ručno zamijesiti dobro dizano tijesto, osjetiti njegovu toplinu, mekoću i nježnost. Kao da joj zahvaljuje na svoj ljubavi koju mu pruža :). 

Najdraže slatko i slano jelo: Najdraže slatko - palačinke. A slano - štrukli sa sirom. Dakle, svašta nešto s tijestom, fino, domaće i mirisno. A zapravo i ne postoji jelo koje ne voli jer misli da se sve može pripremiti na dovoljno maštovit način da bude zaista primamljivo. No, priznaje, ponekad malo teže pojede kelj. Iako u nekim kombinacijama zaista bude odličan, nije baš zaljubljena u taj okus.

Sad za vrijeme ljetnih vrućina, kojih zapravo baš i nema nešto previše, omiljeni joj je napitak sangria. Iako zna da možda nije najbolje rješenje za vrućine jer se sastoji od dosta alkohola, dobra sangria je za nju savršeno rješenje za vruće večeri.

U slučaju da joj se gosti kasno najave, napravila bi im bruschette s puuuno češnjaka i dobrog maslinovog ulja, uz to dosta svježeg povrća i sira, a za desert grilane breskve ili čokoladni souffle - sve bi bilo gotovo unutar nekih 45 minuta :).

Kako je ljeto i vrijeme piknika, odlazaka u prirodu, druženja i roštiljanja, Anja za takve prigode najradije priprema salate, salate i još salata. S raznim povrćem, tople, hladne, s pastom, s mesom i vege - kombinacije su stvarno bezbrojne. Naravno, u takvim prilikama ju često zapadne spremanje deserata, a najbolje za te situacije su joj pite i štrudle. Obožava prhka i vučena tijesta nadjevena voćem, posipana šećerom u prahu i začinjena divnim i aromatičnim začinima. Cimet, anis, kardamom - savršeni su uz voće.

Kako bi mogla pripremati fine delicije, svakoj ženi treba dobar alat :). Stoga Anja najradije kupuje kalupe (za torte, pite, muffine) svih veličina i oblika. Sve ostalo nekako dobije od prijatelja i obitelji - špatule, dekoracije. I priznaje da jako voli divne stalke za torte, jednostavne tanjure, šalice i čaše, vatrostalne posudice... Najčešće se zatekne kako pregledava police u svakom dućanu, bilo da je supermarket ili nešto drugo, svugdje ju zanima posuđe :).

Anja Bajt

Najdraži kulinarski tv show: zapravo ih i ne prati, osim Jamiea Olivera, ali ne zna tko njega ne prati. Prati ono što u određenom trenu zatekne na televiziji, ali omiljenu emisiju nema. Sve iz čega može naučiti nešto novo - sve to voli.

Uzor u kuhinji: Svi veliki zaljubljenici u kuhanje, svježu hranu, osobe koje prepoznaju i cijene domaća jaja, maslac i dobru čokoladu. Ljudi koji ni za jednu namirnicu neće reci da je "fuj" i da ju ne žele probati. Ne bi mogla spomenuti ni jednog poznatog kuhara ili slastičara jer misli da svatko na određenoj razini može biti isto tako inspirativan i dobar u kuhanju, ako to voli i promišlja o hrani kao o izazovu, a ponekad i znanosti.

U kuhanju i pripremi slastica se oslanja na mamine bilježnice s receptima i na portale i blogove. Iako su joj kuharice prekrasne i jedan od najboljih pomoćnika svakome tko voli kuhanje, ona više voli inspiraciju potražiti u fotkama pa onda lista stranice i stranice blogova i portala i prema fotkama hrane zaključi što i kako želi nešto pripremiti.

Što joj je u kuhinji najteže: U šali kaže, guljenje krumpira. No nije joj ni to strašno, zapravo joj je najteže to što ovisi o aparatima jer ne radi u nekoj profesionalnoj kuhinji pa nema profi pećnicu i frižider koji bi joj puno pomogli i ubrzali njezin rad, pa onda ponekad jednu tortu radi dan-dva, ovisi o veličini, naravno. No, svi koji se ozbiljnije bave hranom kod kuće to shvaćaju.

Pitanje o kuhinji iz snova izaziva oduševljenje - ovo je pitanje na koje bi mogla odgovarati godinama i o kojem često razmišlja. Kuhinja bi morala biti velika i barem s dvije strane okružena prozorima. Na prozorima bi imala tegle sa začinskim biljem, obješene vijence češnjaka. Elementi bi bili od drva i mramora (zbog nekih deserata koji zahtijevaju postojanu temperaturu koju zadržava mramor), a u sredini bi morao biti "otok" za pripremu hrane. Iznad njega stalak s bakrenim tavama i posudama. Frižider bi bio onaj dupli, u američkom stilu, a jedan bi ormarić bio posvećen samo mikserima, multiprakticima, blenderima. Naravno, na zidu bi imala i magnet s noževima. A ovo je samo početak svega što želi, o bojama i ukrasima bolje da ni ne počinje pričati :).

Lubenica ili sladoled: Sladoled! Uvijek i oduvijek, pokraj palačinki, njezin omiljeni slatkiš :).

Malo motivacije prije recepta: "Ako voliš ono što radiš, nećeš raditi ni dana u životu." Zato i kaže da ju pripremanje hrane smiruje i napaja energijom :).

Sad kad ste malo bolje upoznali Anju, vjerujem da vas je inspirirala za vaše nove poduhvate u kuhinji i da ste ponešto od nje i naučili pa zato u nastavku uživajte i u krasnom receptu kojega je pripremila za ovu priliku - a radi se o onome što i sama najviše voli.
 

PRHKI JASTUČIĆI S RIBIZLIMA


Prhko tijesto:

  •  200 g glatkog ili oštrog brašna (s oštrim će biti prhkije)
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja (ako je tijesto presuho)

Prosijte brašno i sol. Maslac razmrvite u brašnu, dodajte jaje i zamijesite tijesto. Ako je presuho, dodajte malo vrhnja ili 1-2 žlice mlijeka. Zamotajte u vrećicu i ostavite pola sata u frižideru. Kad se tijesto ohladi, razvaljajte ga, režite krugove željene veličine (ne premale kako bi vam stao nadjev i kako bi se mogli preklopiti).


Nadjev:

  • otprilike 300 g ribizla (ili trešnje, višnje, borovnice, kupine; ili pekmez po želji)
  • prstohvat anisa i kardamoma (po želji, ili: cimet, đumbir, menta...)
  • šećer - po želji
  • 1 jaje - za premazivanje

Ribizle ili neko drugo voće očistite, dodajte začine i šećera po okusu. Na svaki krug tijesta stavite otprilike 1 žličicu ribizla. Rubove kruga oko voća lagano premažite jajetom, preklopite, zalijepite i stisnite prstima. Cijeli jastučić također premažite jajetom.

Pecite na 180°C, oko 20 minuta (možda i manje, jastučići moraju poprimiti zlatno-žutu boju).
Ostavite da se ohlade, posipajte šećerom u prahu.


U slast!

I još jednom hvala Anji na ovako krasnom gostovanju i receptu za fine punjene jastučiće.

0 komentara :